De teef :

De seksuele cyclus van de teef is zeer bijzonder, het is zelfs zo dat 50 à 80 % van de onvruchtbaarheidsklachten  te wijten zijn aan de verkeerde interpretatie van het tijdstip van ovulatie, het kan zijn dat de teef zich niet echt gedraagt in overeenstemming met haar hormonen huishouding.

De puberteit , dwz de start van de seksuele cyclus, manifesteert zich ongeveer wanneer het dier ongeveer 80% van haar volwassen lichaamsgewicht bereikt ; tussen de 4 en 18 maand afhankelijk van het ras en individu.

De éérste loopsheid verloopt meestal normaal, maar kunnen bij 20 à 25 % een afwijkende puberteit aantreffen, zoals stille loopsheid.

Bij de teef merken we meestal 2 x per jaar een loopsheid op met ongeveer een gelijk interval.

De cyclus bestaat uit 4 fasen :

1) pro-oestrus = vorm van loopsheid

2) oestrus = vorm van loopsheid

3) met-oestrus = periode van dracht

4) anoestrus = periode van rust

 

Het begin van de loopsheid wordt meestal aangekondigd door een zwelling van de vulva en een licht roze uitvloei= pro-oestrus en duurt ongeveer 7 à 10 dagen tijdens dewelke de teef de reu aantrekt maar dekking niet toelaat.

 

De oestrus is het tweede gedeelte van de loopsheid tijdens welke de teef de reu toelaat voor dekking.Tijdens deze periode vindt de ovulatie plaats, de uitvloei wordt helderder en verminderd; deze periode duurt gemiddeld  7 dagen.

Bij sommige teven komen boven vermelde tekenen niet voor.

 

Periode van de met-oestrus.

Dit is de fase die de loopsheid opvolgt en die gekenmerkt is door de productie van progesteron ongeacht de teef drachtig is of niet en duurt ongeveer 2 maand.

Dit is de periode van de eventuele dracht; de teef aanvaardt geen dekking meer ; ook in deze periode treedt  schijndracht op gekenmerkt door nerveuse lactatie.

 

De periode van de anoestrus = periode van rust.

De uretus bereidt zich voor op een eventuele dracht en duurt 4 à 5 maand.

 

De vagina kent 2 kenmerken:

1) Oriëntatie:

Het laatste gedeelte (kant van de vulva) is praktisch verticaal tot op 1/3 van de totale lengte. Nadien vormt zich een bocht om gedurende de laatste 2/3 horizontaal te lopen. Er is tevens de aanwezigheid van de clitoris holte.

2) Lengte:

Zeer lang ; dit orgaan ontvangt de penis van de reu bij het paren die zijn sperma afzet  op de bodem van de vagina; de vagina bezit een circulaire spier die zich rond de penis samentrekt en de bekende fixatie uitlokt.

 

De baarmoederhals verbindt de baarmoeder en de vagina en heeft de vorm van een cilinder die zich hormonaal ontspant op het ogenblik van de loopsheid om de spermatozoïden door te laten en tijdens de geboorte.

 

De eierstokken bevinden zich op het eind van de oestrus. De eicellen die ovuleren zijn nog niet volledig en moeten nog 2 dagen rijpen alvorens ze bevrucht kunnen worden. De bevruchting vindt plaats in de bekkens van de eileider in het vetrijke omkapsel die de eierstokken omvat.

 

De ovulatie of eisprong is spontaan, dwz. dat ze zich normaal elke loopsheid voor doet , onafhankelijk van het feit dat de teef in contact komt met de reu of niet.